donderdag 27 augustus 2015

Huisnummers,

Het is nu duidelijk wat de krant is en hoe veelzijdig deze kan zijn voor een bezorger. Nu het ding nog bezorgen.

Vroegâh werd je ingelopen op een wijk door een vorige bezorger of wie dan ook maar die wijk dromend kon doen: "Daar is die straat, hier is dat huis en daar kan je die brievenbus vinden." Maar helaas, wij bezorgers zijn een uitstervend ras en er is niemand meer 'over' voor ons op dat moment. Wij missen al ruim drie bezorgers zelfs op mijn eigen krantenschuur! #Help
Nu is het daarom eerder: "Dit is de looplijst. Succes!" Eh.. Bedankt! Grmbl. 


Voor je naar de wijk fietst denk je al na over de wijk en heb je de straten doorgenomen. Het is verstandig om een smartphone bij je te hebben met GPS want een gemeente kan nog wel eens bezuinigd hebben op straatnaamborden. En loop je in een authentiek dorp dan kan je straatverlichting al helemaal vergeten, behalve bij de plaatselijke kerk, en dan is het ook wel een aanrader om een smartphone met flitslicht te hebben en of een zaklantaarn bij je die minimaal zo fel schijnt als de zon zelf. 

Op de looplijst had je al gezien dat in die en die straat nummer 1 & 3 een PZC willen. Dat is een makkie, denk je. En in je hoofd op de weg er naar toe heb je de wijk al voor de helft bezorgd. 
En dan kom je daar aan en dan is die straat een landweg bijvoorbeeld met maar 1 huis. Dus kat in het bakkie, dat moet nr 1 of 3 zijn. Je kijkt bij de deur van het huis, blijkt het nr. 10 te zijn! De moed zinkt je nu al in de schoenen want waar en hoe ver liggen de nr's die je nodig hebt?! Want het is pikkedonker en het huis voor je is alleen nog maar zichtbaar als een silhouet.

En dit is dan nog maar de eerste abonnee.  Op zo'n moment is er géén tijd om lang te gaan zoeken, want voor 7 uur wordt verwacht dat jij de krant hebt bezorgd, vooral als je niet weet waar je moet zoeken en je nergens een verwijzing ziet naar deze nr's. 
Deze abonnee als je eerste klacht accepteren is het enige dat je kan doen dan op zo'n moment. 
Overdag terugkomen, en of aanbellen bij nr. 10, is vaak verstandig. Want dan blijkt dat de gezochte nr's bijvoorbeeld van een vakantiewoning zijn verstopt achter het huis wat je 's nachts als enige zag staan. 
Soms kan het ook zijn dat de straat 2 kilometer buiten jouw bezorgwijk ligt en iemand op kantoor dacht dat de afstand op de kaart dezelfde afstand is als in het echt, en de straat dus dichtbij jouw wijk ligt. Ofwel dat de nr's die jij nodig hebt dus 2 kilometer verder zijn dan jouw bezorgwijk werkelijk is en deze abonnees veel verder wonen dan jij dacht.
Soms kan het zelfs een spookadres zijn en heeft iemand het adres opgegeven om af te zijn van de straatverkoper die diegene voor een betaalde krant een gratis abonnement wilde aansmeren.

In mijn wijk heb je ook straten die verspringende nummers hebben. Het is geen uitzondering dat de directe woning naast bijvoorbeeld nummer 2 plots nummer 8 is! 8 is in dit voorbeeld een abonnee. Als de straat oneven en even verdeeld is, en je er dus van uitgaat dat je bij nummer 2, drie huizen naar links moet zoeken of drie naar rechts, ben je zo op jouw eerste ochtend al direct veel tijd kwijt. En daar blijft het niet bij. Want de nummers die wel goed verlicht en zichtbaar zijn die zijn weer geen abonnee. Nummer 10 had ik direct gevonden: groot nummerbord aan de woning, uitstekend verlicht en geen plantenemmertjes ervoor, een klimop of enige speciale hipster-uitingen die het zicht erop belemmeren. Evenals nummer 14 die er bijna een grote pijl van 5 meter hoog op had gericht, zo duidelijk en groot aangegeven was dit nummer.
Maar nummer 8, die vond ik pas toen ik drie lagen klimop wegveegde
naast de deur en ik mijn telefoon erop liet schijnen omdat dit nummer vrijwel onzichtbaar was in het donker.


Sommige abonnees vinden zichzelf echt te min voor zoiets als een onbenullig nummerbord. Dat is iets voor het plebs, lijken ze haast ermee te willen zeggen. Maar dat ze de krant willen is meer dan zeker wanneer ze de volgende dag een klacht geven dat jij hem nòòòit bezorgd wanneer je hem op jouw eerste dag domweg niet kon bezorgen omdat je het huisnummer niet kon vinden.

(Huinummer blijkt links in het keukenraam te staan, onderaan in een hoekje)


Maar zogezegd zijn er ook hipster-abonnees die iedereen laten weten met een heel groot in-dit-huis-wordt-er-van-elkaar-gehouden-bord en dat er ergens onderaan dan heel klein staat op welk huisnummer dit dan gebeurt.
Ook zijn er de echt creatieve hipsters die een nummerbordje links naast de deur op schouderhoogte maar 'gewoontjes' vinden en deze daarom dan ook echt óveral plaatsen! Op de kliko, ergens met een klein bordje in het raampje boven de deur, bij het keukenraam klein een stuk verder naast de deur of ze hebben iets vervaardigd van welk materiaal dan ook in hun eigen handschrift waarbij dat van mijn oma nog schoonschrift lijkt en leesbaar.

Mensen lijken soms echt niet te beseffen dat het 's nachts donker is en hoe belangrijk het is dat wij het nummer goed kunnen lezen vanaf de straatkant. En dit geldt voor meerdere bezorgservice's waaronder apothekers, postbodes en hulpdiensten.

(Rechts schuin voor je is een huis. Werkelijke weergave. En dit is dan in een woonwijk!)


In een volgende blog nemen we de weg naar de brievenbus eens door. Een hel op zichzelf.






zondag 23 augustus 2015

De krant,

Waar alles mee begint is natuurlijk de krant zelf. Het is er allang niet meer één die wij bezorgen.
Het zijn er ongeveer 10 á 12. Ik heb ze in mijn wijken zeker niet allemaal. Maar degeen die ik heb om te bezorgen zijn:

Nederlands Dagblad
PZC
Telegraaf
NRC Next
7Days
Volkskrant
Kidsweek
Trouw
AD
Financieel Dagblad



De tijd is allang voorbij dat ik een krant overheb. Soms heb ik één lokale krant over maar nooit de andere, niet lokale, kranten.

Het is ook allang niet meer dat één abonnee één krant heeft voor alle dagen. En ook heeft deze niet altijd maar één krant. De abonnee heeft al sinds langere tijd een keuze gekregen van de uitgever.
De abonnee mag kiezen uit de volgende abonnementsvormen:

Maandag t/m Zaterdag
Donderdag t/m Zaterdag
Donderdag t/m Maandag
Vrijdag t/m Zaterdag
Vrijdag t/m Maandag
Zaterdag t/m Maandag
of alleen op Zaterdag

Wat vaak voorkomt is dat abonnee 'straat nr. 1' de PZC alle dagen heeft maar op donderdag daar de Volkskrant bijkrijgt, en op zaterdag een derde krant, zoals het Financieel Dagblad.
Hierbij in acht genomen hoe dik de krant is op zaterdag en dan goed beseffen welk boekwerk jij een bus in mag duwen dan. En wanneer die bus een scherpe rand heeft, een opening van 2cm en/of aan de onderkant van een deur bevestigd is, dat dat veel vraagt van een bezorger zijn bezorgkunst om dit onbeschadigd te doen en de krant volledig erin te krijgen. Maar hier kom ik later op terug. Overigens krijgen wij voor deze 'moeite' 2 hele eurocenten per dag, per goed bezorgde abonnee. Iets waardoor ik natuurlijk mij enorm gemotiveerd voel.

En met al die verschillende abonnementsvormen en dito kranten begrijpt u ook wel hoe lastig het soms kan zijn om dat uit elkaar te houden en het überhaupt te kunnen onthouden.
Mocht (zoals het voorbeeld van) nr. 1 bv opeens geen Volkskrant meer willen hebben en neemt zijn buurman op nr. 3 er plots wel één voor alle dagen, dan kan iedereen begrijpen dat de verwarring snel compleet kan zijn. Vaak lukt het ons en gaat dat ons goed af, maar ook wij zijn mensen en hebben niet altijd onze meest heldere dag op zo'n vroeg uur, dus dan kan het voorkomen dat de krant van nr. 3 alsnog bij nr. 1 terecht komt omdat wij die nu eenmaal gewend zijn voor een lange tijd eerder.
Sorry.

Abonnees kunnen ook erg wispelturig zijn en van ons het uiterste te vragen door in een actieperiode van de uitgever, waarin je een gratis abonnement kunt aanvragen, de ene dag de Volkskrant te willen en de andere dag de Trouw, de volgende dag geen krant te willen en de volgende dag daarop graag een weekendabonnement Telegraaf. Dus dat! Nou opnieuw verwarring alom, zoals je vast wel begrijpt. En was dit nou maar één abonnee per week in een actieperiode. Vergeet het maar! Met het grootste gemak heb ik zo 20 abonnees in één week!


Iets met gillend gek worden en bijna vierkant op je hoofd lopen omdat je het op een gegeven moment echt niet meer weet, is meer regel dan uitzondering dan.


"Loop dan met je lijst", hoor je dan vaak van jouw krantenboer. Nou doe dat maar als het stortregent, stormt of de nagels van jouw vingers afvriezen. Dat zijn dé momenten dat je graag dan jouw wijk uit jouw hoofd wilt kennen hoor. Want aan die lap papier die je lijst is heb je dan niet zoveel meer. En aan een foto op jouw smartphone die je hebt gemaakt eerder van de lijst is ook geen succes bij zulke weersomstandigheden.

- Dit was alleen nog maar de krant. Nu deze nog bezorgen. In de volgende blog: 'Het drama dat huisnummer heet' -




dinsdag 18 augustus 2015

Inleiding,

Ik heet Thom Ummels, ik ben 37 jaar en naar mijn gevoel ben ik al mijn hele leven krantenbezorger. Ik heb het werk gedaan in elke stad waar ik ooit gewoond heb, zelfs in mijn jeugd heb ik mijn moeder regelmatig meegeholpen. Het is er bij mij met de paplepel ingegoten eigenlijk.
Ik vind het ook echt leuk om te doen. Hoe stom dat ook klinkt als je denkt aan ons zeer grillige weerklimaat in Nederland.
Maar de vrijheid, de rust, de onafhankelijkheid, de kwetterende vogels en ander struikgespuis, en dat ik als krantenbezorger eigenlijk de stad als eerste weer ontmoet, geeft mij voldoende motivatie om dit werk zes dagen per week te doen vanaf 4 uur 's nachts wanneer ik om 3 uur opsta, voor een salaris van net € 411,- per maand voor 260 tot 290 abonnees.
Van de vier jaar dat ik woon in Zeeland bezorg ik alweer ruim twee jaar in Vlissingen-Noord: omg. Rubenslaan, Vroomlaan, Rooseveltlaan, Schuitvaartgracht, 't Fort en rondom Klooslaan.

( http://runkeeper.com/user/thomummels/activity/621890545?tripIdBase36=aa99td&activityList=false& )

Ik ben op het idee van dit blog gekomen omdat ik vind dat ons werk ernstig ondergewaardeerd word. Niet alleen door onze werkgever Wegener die ons veel te weinig betaald voor al het werk dat wij hebben eraan, maar ook door de abonnee's (die soms nog wel eens denken dat wij Superman zelf zijn) en mensen in het algemeen. Ons beroep wordt vaak erg geromantiseerd.
Mensen hebben over het algemeen nog geen eens een flauw idee wat ons werk precies inhoudt, waar wij regelmatig tegenover staan en wat het werk allemaal van ons vraagt. Ze vullen het vaak alleen maar in.

Ik wil het ook schrijven om veel misverstanden weg te nemen. Waarom wij te laat komen, waarom u geen krant krijgt soms of waarom deze bijna onmogelijk droog te houden is bij nat weer..


(serieus, genoeg abonnees verbazen zich daar erg over).


Ik schrijf het vooral niet als klaagzang want ik kan nog steeds elke ochtend oprecht genieten ervan.


Wij zijn als weermannen. Wij weten of het en hoe het ijzelt. En hoe de straten eruit zien.
Wij zijn de eersten die het aankomende weer voor de dag al ervaren vaak. Het mist-ongeluk op de A58, ik zat dan op de fiets maar ook ik zag geen hand voor ogen en moest voorzichtig lopen en fietsen.

Wij zijn als de nieuwsverslaggever. Wij weten als eerste wat er gebeurd:
Politie-invallen bij een huis waar een andersharige wordt weggetrokken omdat die een homo van de flat heeft gegooid of omdat die zijn vrouw alle hoeken van het aanrecht leerde kennen.
Wat er ook gebeurt wij zijn altijd als eerste ter plaatse.
Ik heb al veel gekke dingen meegemaakt hoor 's nachts. Geen één nacht is hetzelfde. Dat maakt het werk voor mij ook zo enorm boeiend.
Dronken jongeren die een brievenbus blokkeren door er met hun gezicht op in slaap te zijn gevallen in hun eigen consumpties.
Of recent, regelmatig meemaken dat een echtpaar zes dagen in de week hun spoeglelijke
'Smart'-Peugeots wassen en elke ochtend dan ook om half 6 met hun emmertje sop over straat sjokken op de Van Campenstraat bijvoorbeeld.

Ik ken ook het ochtendritueel van bijna elke abonnee. Misschien is het vanwege mijn ADHD maar er is niets wat mij ontgaat. Zelfs al heb ik mijn Beats-koptelefoon op en geniet ik ondertussen van mijn muziek.
En als wij weer eens een zeldzame benauwde nacht hebben in Nederland en iedereen vol zijn ramen en deuren openzet, weet ik zelfs welke abonnee snurkt, nachtmerries heeft of wie met andere zaken dan slapen bezig is.

Laat gerust een reactie hieronder achter of spreek mij aan als je mij tegenkomt op straat als je het leuk vindt wat ik heb geschreven of als je meeleeft met ons.